Zasady odżywiania dla cukrzyków

Życie z taką chorobą jak cukrzyca nie jest łatwe, wiążą się z nią różne wyrzeczenia i wymaga nieustannej uwagi i ostrożności w wyborze posiłków. Na szczęście wielu dietetyków i lekarzy opracowało zasady, jakich mogą trzymać się cukrzycy planując codzienne posiłki.

Cukrzyca jest przewodnikiem, który mówi, ile i jakie rodzaje żywności można wybrać do jedzenia posiłków i jako drobne przekąski. Posiłki powinny mieścić się z harmonogramem i nawyków żywieniowych. Niektóre narzędzia planowania dań obejmują takie metody jak liczenie węglowodanów, czy indeks glikemiczny. Odpowiedni zbilansowane menu pomoże poprawić poziom glukozy we krwi, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu a także utrzymać stałą wagę.

Osoby chore na cukrzycę muszą zachować szczególną ostrożność, aby upewnić się, że ich jedzenie jest zrównoważone, muszą nieustanne kontrolować swój poziom cukru we krwi. I pamiętać o lekach i przyjmowaniu insuliny. Ich posiłki powinny być starannie planowane, o odpowiednich porach i ilości, by nie przyjąć naraz zbyt dużej ilości kalorii. Kalorie również mają wpływ na zdrowie diabetyków, dlatego także powinny być pilnowane.

To może wydawać się trudne i skomplikowane ale lekarz i dietetyk mogą pomóc stworzyć indywidualny plan posiłków, który będzie dla danej osoby najlepszy. Podczas dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych, można poprawić ogólny stan zdrowia, a nawet zapobiec powikłaniom, takim jak choroby serca i niektórych nowotworów.

Istnieje wiele sposobów, które pomogą śledzić swój plan posiłków. Jeden z nich to typowa piramida żywienia. Nie trzeba daleko szukać. Piramida ta zawiera idealny proporcje poszczególnych składników i produktów. Kolejny to liczenie węglowodanów i wskaźnika glikemicznego, co jest również wskazane przy wyżej wspomnianej piramidzie. Jednak w każdej z metod i każdej diecie powinny znaleźć się:

  • warzywa
  • pełnoziarniste pieczywo
  • owoce (te o niskim poziomie cukru)
  • beztłuszczowe produkty mleczne
  • fasola
  • chude mięso
  • drób
  • ryby

W diecie diabetyka pod żadnym pozorem nie mogą znaleźć się słodyczejasne pieczywonapoje słodzonealkohol. Nie ma niestety idealnych posiłków, które ściśle spełniałyby wymogi diety, trzeba nauczyć się je starannie bilansować . Znajomość składu i dopilnowywanie wielkości porcji jest kluczem do zdrowej diety. Bardzo ważne jest zapewnienie najwyższej jakości składników odżywczych. Innymi słowy, wybierać produkty bogate w witaminy, minerały i błonnik.

Dieta diabetyka przypomina nieco dietę redukującą wagę. I słusznie, ponieważ obie mają na celu ograniczyć cukier i węglowodany.

Osoby chore na cukrzycę mogą jeść takie same pokarmy jak reszta rodziny. Pod warunkiem, że rodzina odżywia się zdrowo i w racjonalny sposób. Wówczas mogą się wzajemnie wspierać i dbać o swoje zdrowie. To zajmuje trochę planowania, ale można umieścić ulubione potrawy do swojego planu posiłków i nadal kontrolować poziom glukozy, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Tomasz Raczyk
O Tomasz Raczyk 255 artykułów
Nazywam się Tomasz Raczyk. Od lat moim zamiłowaniem jest medycyna alternatywna i filmowanie ptaków w przyrodzie. Ukończyłem studia medyczne z wynikiem bardzo dobrym. Obecnie piszę praca doktorską. W wolnych chwilach montuje filmy o przyrodzie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*