Tabletki na odchudzanie – informacje ogólne.Co warto a co nie?!

twojnajlepszyszpital.pl
twojnajlepszyszpital.pl

Dieta, aktywność fizyczna i odpowiedni tryb życia to nie wszystko, co można zrobić, aby zrzucić zbędne kilogramy. W walce z nadwagą mogą też pomóc tabletki wspomagające odchudzanie. Jednak pierwszą rzeczą, o której należy pamiętać przed rozpoczęciem odchudzania, jest to, że aby spalić nadmiar tłuszczu, niezbędny jest ruch – bez niego żadne preparaty nie sprawią, że sylwetka stanie się szczupła. Tabletki mają na celu przyspieszenie procesu odchudzania, ale nigdy nie zastąpią ćwiczeń.

Działanie suplementów na odchudzanie opiera się na kilku mechanizmach. Do najważniejszych z nich należy zaliczyć spalanie tkanki tłuszczowej, zapobieganie jej ponownemu magazynowaniu, zahamowanie apetytu, przyspieszanie metabolizmu, regulacja procesów trawiennych, termogeneza oraz ograniczenie wchłaniania niektórych substancji odżywczych, które w nadmiarze mogą powodować przybieranie na wadze (np. węglowodanów i tłuszczy).

Warto wiedzieć, że przyjmowanie tego typu tabletek nie zwalnia z konieczności dbania o swój jadłospis. To prawda, że niektóre składniki zawarte w pigułkach odchudzających mogą np. ograniczyć ilość wchłanianych przez organizm węglowodanów i przyspieszyć przemianę materii, jednak bez prawidłowo zbilansowanej diety odchudzanie będzie nieefektywne. Tabletki wspomagające odchudzanie nigdy nie zastąpią odpowiedniego żywienia, ponieważ są suplementami diety, stanowiącymi jej uzupełnienie.

Tabletki na odchudzanie

Obecnie na polskim rynku dostępnych jest bardzo wiele tabletek na odchudzanie – różnią się one od siebie nie tylko składem, ale również sposobem działania. Ogólnie preparaty wspomagające odchudzanie można podzielić na dwie grupy. Pierwsza z nich to leki przepisywane przez lekarza, dostępne wyłącznie na receptę i zawierające substancje chemiczne pozyskiwane drogą laboratoryjną. Są one przeznaczone dla osób, które cierpią na znaczną otyłość, jednak osobom z niewielką nadwagą mogą tylko zaszkodzić. W przypadku niewielkiej nadwagi skuteczne są natomiast odchudzające suplementy diety ze składnikami naturalnymi. Można je nabyć w aptekach (sprzedawane bez recepty), sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością a także w sklepach internetowych. Niektóre hamują łaknienie, inne wspomagają spalanie tłuszczu, jeszcze inne przyspieszają metabolizm lub ograniczają przyswajanie węglowodanów. Wybór konkretnego rodzaju preparatu jest uzależniony przede wszystkim od indywidualnych celów, potrzeb i predyspozycji. To, na ile efektywne będzie działanie preparatu, zależy nie tylko od jego skuteczności, ale też od konkretnej osoby – jej cech fizycznych, stylu życia, rodzaju diety i aktywności fizycznej i rodzaju nadwagi czy otyłości. Dlatego przed podjęciem decyzji o zakupie tabletek na odchudzanie warto dowiedzieć się, na czym polega ich działanie i jakie są ich odmiany.

Dla osób, których podstawową przeszkodą w zrzuceniu zbędnych kilogramów jest zbyt słaba wola i walczą z częstymi napadami głodu, najbardziej odpowiednie będą tabletki hamujące łaknienie. Powodują one, że uczucie głodu się zmniejsza, dzięki czemu łatwiej jest oprzeć się pokucie sięgnięcia po przekąskę czy dokładkę. Pigułki hamujące łaknienie nadają się dla osób, które dopiero rozpoczynają kurację odchudzającą i zmieniają nawyki żywieniowe, np. ograniczając dzienną dawkę kalorii. Tabletki ułatwią zmianę sposobu żywienia i nie będzie ona przez organizm odczuwana jako drastyczne zachwianie dotychczasowego trybu życia.

Preparaty wspomagające odchudzanie

Preparaty wspomagające odchudzanie poprzez zahamowanie łaknienia zawierają najczęściej takie składniki, jak guarana, kofeina, glukomannan, ekstrakt pomarańczowy i błonnik pokarmowy. Ponadto głód osłabia również tyrozyna, czyli jeden z aminokwasów białkowych, a także chrom, ocet jabłkowy i wyciąg z fasoli zwykłej Phaseolus vulgaris. Wiele tego typu środków zawiera w swoim składzie chrom. Ten pierwiastek śladowy reguluje poziom glukozy we krwi i przeciwdziała jego wahaniom. Dzięki temu mamy wrażenie sytości, jemy mniej i nie odczuwamy nagłych napadów wilczego apetytu, co zapobiega niekontrolowanemu podjadaniu pomiędzy posiłkami. Suplementy zawierające chrom są pomocne dla tych osób, które mają problem z ograniczeniem jedzenia słodyczy.

L-karnityna stymuluje wydzielanie się energii, dzięki której tkanka tłuszczowa jest spalana, a poza redukcją komórek tłuszczowych zapobiega ich ponownemu magazynowaniu w organizmie. Podobne właściwości ma zielona herbata, która poza wspomaganiem redukcji tkanki tłuszczowej reguluje procesy trawienne i przyspiesza przemiany metaboliczne. Inne substancje zwane spalaczami tłuszczu to kwas linolowy CLA oraz kofeina.

Ocet jabłkowy, który stanowi komponent wielu tabletek wspomagających odchudzanie, również pomaga nam tracić kilogramy. Nie dość, że przyspiesza przemianę materii, to jeszcze ogranicza wchłanianie cukrów prostych i tłuszczy. Fasolamina jest substancją, która hamuje przyswajanie węglowodanów. W składzie środków usprawniających proces chudnięcia często można znaleźć błonnik – pozytywnie wpływa na trawienie i w pewnym stopniu zapełnia żołądek, przez co rzadziej odczuwamy głód.

Tabletki hamujące łaknienie to tzw. supresanty apetytu

Tabletki hamujące łaknienie to tzw. supresanty apetytu. Są idealne dla osób, które nie mogą powstrzymać się przed nakładaniem zbyt dużych porcji jedzenia, przed braniem dokładek i podjadaniem między posiłkami (zwłaszcza wieczorem). Należy je przyjmować na około pół godziny prze jedzeniem, popijając dużą ilością wody. Ograniczając uczucie głodu sprawiają, że jesteśmy w stanie zjeść mniej. Po kilku dniach organizm przyzwyczaja się do zmniejszonych porcji pożywienia. Z kolei dla osób po czterdziestym rokiem życia dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie tabletek na odchudzanie, które przyspieszają przemianę materii – wraz z wiekiem metabolizm coraz bardziej zwalnia, dlatego coraz trudniej jest schudnąć. Preparaty przyspieszające przemianę materii to przede wszystkim te, które zawierają ekstrakt z zielonej herbaty.

Innym rodzajem tabletek wspomagających odchudzanie są tzw. fat burnery, czyli spalacze tłuszczu. Są one przeznaczone przede wszystkim dla tych, którzy postanowili odchudzać się głównie poprzez aktywność fizyczną. Ich działanie polega przede wszystkim na przyspieszaniu spalania tłuszczu zgromadzonego w organizmie. Skuteczność spalaczy tłuszczu jest bardzo wysoka, ale tylko wtedy, gdy towarzyszą jej ćwiczenia na konkretne partie mięśni (przede wszystkim ćwiczenia na brzuch, uda i pośladki). Jeśli fat burner będzie stosowany bez aktywności ruchowej, wówczas po prostu nie zadziała. Owszem, rozbije cząsteczki tłuszczu, ale bez ruchu nie będzie możliwe spalenie tych cząsteczek. Spalacze tłuszczu zawierają przede wszystkim taurynę, kofeinę, guaranę i l-karnitynę.

Tabletki na odchudzanie nie tylko wspomagają spalanie tłuszczu

Tabletki na odchudzanie nie tylko wspomagają spalanie tłuszczu, ale również częściowo blokują ich wchłanianie przez organizm. Tak działa trzecia grupa pigułek wspomagających odchudzanie. Blokowanie przyswajania tłuszczów i węglowodanów zachodzi nawet wówczas, gdy przyjmowaniu tabletek towarzyszy niewielka lub umiarkowana aktywność fizyczna. Oczywiście wchłanianie związków pokarmowych nie jest całkowite, dotyczy bowiem jednej trzeciej przyjmowanych w pożywieniu węglowodanów i tłuszczów. Dzięki temu tabletki są bezpieczne dla zdrowia i nie powodują niedoborów składników odżywczych.

Na ile skuteczne jest działanie tabletek wspomagających odchudzanie?

Czy przyspieszają gubienie nadprogramowych kilogramów? Czy warto je stosować? Oczywiście tak, tyle że efekty takiej terapii nie zawsze są zgodne z tym, co producenci zachwalają w reklamach swoich produktów. Nie warto spodziewać się cudów! Tabletki na odchudzanie rzeczywiście działają, jednak, jak już wspomniano, bez aktywności fizycznej i odpowiedniej diety ich skutki będą raczej mierne. Skuteczność tego typu preparatów zależy też od indywidualnych predyspozycji i możliwości organizmu. W niektórych przypadkach kuracja suplementami diety musi być poparta dużą aktywnością fizyczną, a w innych tabletki zadziałają przy minimalnej ilości ruchu. Dlaczego tak się dzieje? Dlatego, że każdy człowiek jest inny – różnimy się np. tempem procesów metabolicznych. Osoby z szybką przemianą materii potrzebują mniej ruchu, żeby schudnąć, natomiast jeśli przemiana materii jest powolna, wówczas przyjmowaniu tabletek odchudzających musi towarzyszyć spora dawka wysiłku fizycznego.

Podstawą odchudzania jest zawsze odpowiednia dieta oraz aktywność ruchowa, ale istnieje też wiele suplementów, które są w stanie wzmocnić efekty walki ze zbędnymi kilogramami. Jednak nie bez powodu na etykiecie każdego z takich preparatów znajduje się informacja, że suplement nie może zastępować dobrze zbilansowanej diety – nie można oczekiwać, że suplement na odchudzanie zdziała cuda bez połączenia go z racjonalnym odżywianiem!

Oczywiście przyjmowanie suplementów na odchudzanie musi być połączone ze zmianą nawyków żywieniowych, ale osoba, która rozpoczyna odchudzanie, musi pamiętać, że stosowanie drastycznych diet jest niewskazane. Najmniejsza dzienna porcja energii nie może być mniejsza niż 1000 kalorii. Jeśli łączna wartość energetyczna posiłków na dobę spada poniżej tego progu, można nie tylko zaszkodzić swojemu zdrowiu, ale też utrudnić dalsze odchudzanie. Dlaczego tak się dzieje? Przynajmniej z dwóch powodów. Po pierwsze jeśli organizm otrzymuje mała dawkę kalorii, przemiana materii bardzo zwalnia. Po drugie, to najkrótsza droga do efektu jo jo! Po zwiększeniu dziennej wartości energetycznej posiłków organizm otrzymuje sygnał, że czas „głodu” już się zakończył – następuje wzmożone łaknienie, które skutkuje gwałtownym wzrostem wagi. Dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Pomoże to w schudnięciu, jednak ten proces może trwać nawet kilka miesięcy. Tabletki wspomagające odchudzanie z pewnością przyczynią się do przyspieszenia chudnięcia.

Czy tabletki wspomagające odchudzanie są zdrowe?

Czy nie powodują skutków ubocznych? Współczesne suplementy są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, jednak nie zawsze tak było. Od lat pięćdziesiątych XX wieku lekarze wydawali tabletki na odchudzanie na receptę. Były to preparaty wpływające na gospodarkę hormonalną, przede wszystkim na produkcję serotoniny, dzięki czemu łaknienie było hamowane, a przemiana materii przyspieszona. Niestety tabletki te wywoływały szereg działań niepożądanych (m.in. bóle i zawroty głowy, biegunka, nudności, wymioty i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego). Dlatego leki syntetyczne postanowiono zastąpić suplementami diety, w których skład wchodzą wyłącznie składniki pochodzenia naturalnego.

Jednak pomimo tego, że tabletki wspomagające odchudzanie są bezpieczne dla zdrowia, istnieją pewne grupy osób, które nie powinny ich stosować, o czym producent powinien poinformować w ulotce dołączonej do preparatu. Wspomaganie odchudzania suplementami diety nie jest wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dla nastolatków i dzieci. W przypadku chorób przewlekłych (nadciśnienie czy cukrzyca) konieczna jest konsultacja lekarska, żeby upewnić się, że składniki suplementu nie wchodzą w szkodliwe interakcje z innymi farmaceutykami.

Bezpieczeństwo suplementów odchudzających zależy też od sposobu ich przyjmowania. Nie wolno przyjmować jednocześnie kilku różnych suplementów. Nie należy również przekraczać dawki zalecanej przez producenta. Ważne jest też dokonanie zakupu tylko w sprawdzonych źródłach – w aptekach, sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością, sklepach internetowych (najlepiej na oficjalnej stronie producenta). Nie warto natomiast ryzykować i kupować tabletki na odchudzanie od osób prywatnych, proponowane na aukcjach internetowych oraz na portalach z ogłoszeniami.

Jak rozpoznać skuteczne tabletki na odchudzanie i na co zwracać uwagę podczas zakupu?

Po pierwsze, jak już wyższej wspomniano, na źródło sprzedające dany suplement. Po drugie, na zawartość opakowania – suplementy dopuszczone do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej powinny mieć ulotkę w języku polskim. Po trzecie – ważna jest cena. Niestety te skuteczniejsze tabletki są droższe, ponieważ zawierają często rzadkie, unikatowe lub trudno dostępne składniki. Ich cenę podnosi też fakt, że w ich uzyskaniu wykonywano wieloletnie badania i próby laboratoryjne.  Czwarta ważna rzecz to czas istnienia preparatu na rynku. Te, które są bardziej efektywne, utrzymują się w sprzedaży dłużej, natomiast słabiej działające preparaty szybko znikają z rynku. Warto też poszukać opinii o produktach – można je znaleźć na forach internetowych czy w e-sklepach. Bardzo duża ilość pozytywnych opinii świadczy o tym, że suplement został z pozytywnym wynikiem sprawdzony przez klientów.

Z pewnością wiele osób zwraca uwagę na cenę tabletek wspomagających łaknienie. Rozpiętość cenowa takich preparatów jest bardzo duża – od kilku nastu złotych nawet do ponad stu za opakowanie! Cena zależy przede wszystkim od rodzaju i jakości składników zawartych w konkretnej recepturze. Im składnik droższy, tym bardziej skuteczniejszy, ale może też być drogi z powodu procesu jego pozyskiwania czy przetwarzania. W tabletkach najwyższej klasy składniki pochodzenia naturalnego to często rośliny egzotyczne, rosnące w niedostępnych, wyizolowanych miejscach. Jest to np. kaktus Hoodia Gordonii, hamujący łaknienie dzięki substancji P 57, która oszukuje mózg, wysyłając do niego sygnały o sytości. Kaktus Hoodia rośnie tylko na terenach południowej Afryki, w rejonie pustyni Kalahari. Z kolei acai berry, czyli jagody palmy brazylijskiej, pochodzą z Ameryki Południowej, z lasów równikowych. Proces ich zbioru, magazynowania, transportu i przetwarzania w warunkach laboratoryjnych jest dość kosztowne, stąd wysoka cena preparatów zawierających te składniki. Na cenę dobrych tabletek wspomagających odchudzanie wpływa też stężenie danego składnika. Przykładowo w tańszych tabletkach to stężenie może być nawet o 80% niższe niż w droższych, co naturalnie zmniejsza skuteczność pigułek z dolnej półki.

Składniki najczęściej wykorzystywane w tabletkach wspomagających odchudzanie

Poszczególne tabletki na odchudzanie różnią się od siebie składem, a to z kolei wpływa na sposób ich działania. Przed podjęciem decyzji o zakupie konkretnego suplementu diety wspomagającego proces odchudzania, warto poznać właściwości składników z nim stosowanych i dowiedzieć się, za co odpowiada dana substancja. Nowoczesne, w pełni bezpieczne dla zdrowia tabletki odchudzające, zawierają niemal wyłącznie składniki pochodzenia naturalnego.

Acai berry

Acai berry, nazywane także jagodami acai lub jagodami palmy brazylijskiej, to owoce pochodzące z Ameryki Południowej, dojrzewające w naturalnych warunkach w brazylijskich lasach równikowych.  Działanie tej jagody jest bardzo zróżnicowane i wszechstronne  – przyspiesza metabolizm, ułatwia zrzucanie zbędnych kilogramów, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, oczyszcza organizm z toksyn i usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego. Wszystkie te właściwości sprawiły, że jagody acai są nazywane jagodami życia.

Acai berry trafiły z Puszczy Amazońskiej do Europy za sprawą doktora Alexandra Shaussa, który wiele lat poświęcił na zbadanie składników odżywczych zawartych w tych jagodach i ocenil wpływ tych owoców na ludzkie zdrowie.  Sensacyjne odkrycia dra Shaussa sprawiły, ze acai w błyskawicznym tempie podbiły cały świat. Jagody acai można nabyć pod różnymi postaciami. Często występują w sprzedaży jako suszone owoce. Inne formy acai berry, takie jak proszek, tabletki, soki i plastry, również można stosować bez obaw o efekty, ponieważ takie postaci acai zachowują wszystkie właściwości, jakie posiadają świeże owoce tych jagód.

Swoje dobroczynne właściwości jagody acai zawdzięczają w dużej mierze zawartym w nich fitoskładnikom, działającym prezeciwutleniająco. Fitoskładniki to naturalny składnik roślinny, który znajduje się w warzywach i owocach pomiędzy skórką a miąższem. Te substancje skutecznie zmniejszają ilość wolnych rodników i hamują ich działanie. Wolne rodniki osłabiają aktywność komórek i przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Jagody acai wspomagają nie tylko walkę wolnymi rodnikami. Posiadają właściwości bakteriobójcze,  poprawiają stan naczyń krwionośnych i obniżają poziom złego cholesterolu, przez co zapobiegają schorzeniom sercowo-naczyniowym.  Wzmacniają także układ immunologiczny. Wszystko to jest możliwe, ponieważ jagody palmy brazylijskiej oprócz przeciwutleniaczy bogate są w witaminę ę, ć oraz witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas oleinowy) i omega-6 (kwas linolowy), potas, wapń i fosfor. Acai jest też źródłem białka, którego posiada więcej niż jajko!

Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy jest niezbędny do utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit oraz odpowiedniego trawienia. Można go znaleźć w produktach roślinnych – w owocach, warzywach i ziarnach zbóż z pełnego przemiału. Dieta bogata w błonnik działa niezwykle korzystnie na układ pokarmowy, ponieważ oprócz wspomagania trawienia pomaga usuwać resztki pożywienia zalegające w jelitach i oczyścić organizm z toksyn.

  Istnieją dwa rodzaje błonnika – pektynowy (rozpuszczalny w wodzie) i celulozowy (nierozpuszczalny w wodzie). Błonnik pektynowy tworzy maź, która wyściela ścianki jelit, dzięki czemu jelita nie są podrażniane przez pokarm i nie zalegają w nim resztki. Ponadto ogranicza on wchłanianie węglowodanów, które są blokowane, ponieważ jelita pokrywa galaretowata otoczka. Błonnik pektynowy znajduje się przede wszystkim w owocach miąższowych (jabłka, gruszki, morele) oraz w warzywach strączkowych, warzywach korzennych, cytrusach, owocach jagodowych i porzeczkach. Natomiast błonnik celulozowy wpływa na objętość masy kałowej, zapobiegając wzdęciom i zaparciom. Delikatnie podrażnia ścianki jelit, wspomagając ich perystaltykę i ułatwiając przesuwanie się pokarmu. Wchłania on wodę, przez co pęcznieje w żołądku, zmniejszając uczucie głodu i tworząc wrażenie sytości. Żołądek jest wtedy pełny w substancje, które nie posiadają wartości kalorycznej. Błonnik celulozowy znajduje się w warzywach kapustnych, ryżu, kukurydzy i w orzechach oraz w produktach zbożowych z pełnego przemiału.

Dzięki regulacji pracy układu pokarmowego, usuwaniu z organizmu toksyn, wspomaganiu trawienia i przyspieszaniu przemiany materii błonnik jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Oprócz tych właściwości obniża też poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, stabilizuje poziom glukozy we krwi i obniża ciśnienie tętnicze.

Błonnik jest bardzo często wykorzystywany w produkcji suplementów diety wspomagających odchudzanie. Suplementy z błonnikiem uzupełniają dietę ubogą w owoce i warzywa. Najbardziej efektywne są kapsułki ze sproszkowanym błonnikiem, ponieważ ich działanie jest bardzo zbliżone do naturalnego błonnika roślinnego. Ponieważ błonnik pęcznieje, jego przyjmowanie należy połączyć z obfitym nawadnianiem organizmu.

Chrom

Chrom to pierwiastek, który reguluje metabolizm cukrów i tłuszczów oraz aktywizuje enzymy odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowej struktury białek i kwasów nukleinowych. Niedobór chromu powoduje zwiększoną chęć na podjadanie słodyczy, poza tym skutkuje uporczywymi bólami głowy i drażliwością. Chrom profilaktycznie chroni przed cukrzycą i miażdżycą, ponadto wspomaga pracę układu nerwowego, zmniejszając drażliwość, stany napięcia nerwowego i wahania nastrojów.

Chrom można znaleźć w pełnoziarnistym chlebie, wołowinie, rybach i owocach morza. Występuje też w jajach, drożdżach, grochu, ziarnach pszenicy i w brokułach. Jest on też składnikiem stosowanym w suplementacji diety służącej wspomaganiu procesu odchudzania. Jego działanie odchudzające polega przede wszystkim na hamowaniu uczucia łaknienia. Pomaga szczególnie tym osobom, które uwielbiają słodycze i którym trudno jest się powstrzymać przed sięgnięciem po słodką przekąskę. Chrom pozwala na utrzymanie prawidłowego stężenia cukru we krwi i zapobiega jego wahaniom.

Co kilka tygodni należy robić siedmiodniową przerwę w zażywaniu preparatów zawierających chrom. Jego nadmiar może doprowadzić do zaburzenia wchłaniania przez organizm żelaza i cynku, prowadząc do niedoborów tych pierwiastków.

Fasolamina

Fasolamina jest to substancja wchodząca w skład fasoli pospolitej (phaseolus vulgaris) stanowiąca neutralizator skrobi. Badania kliniczne potwierdziły, że wykazuje ona właściwości hamujące wchłanianie węglowodanów.

Obniża ona indeks glikemiczny tych produktów żywieniowych, które zawierają duże ilości skrobi i węglowodanów prostych (np. ziemniaki, makaron, mąka i produkty mączne, białe pieczywo, kasze i ryż). Niestety tych produktów bardzo trudno jest uniknąć, ponieważ stanowią podstawę europejskiej diety. Zamiast się głodzić i odmawiać sobie tradycyjnych potraw, można ograniczyć ich tuczące działanie właśnie dzięki fasolaminie.

Skrobia jest w organizmie ludzkim rozkładana na glukozę, której nadmiar jest magazynowany w wątrobie i mięśniach pod postacią glikogenu. Nadwyżka glukozy prowadzi do powstawania tkanki tłuszczowej i wzrostu masy ciała. Fasolamina zapobiega przyswajaniu nadmiernej ilości skrobi, która zostaje wydalona z organizmu.

Działanie fasolaminy polega na hamowaniu działania alfa-amylazyny, czyli enzymu trawiennego produkowanego przez trzustkę. Powoduje to zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Przyswojone węglowodany nie odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, ale są przetwarzane na energię. W efekcie preparaty zawierające w sowim składzie fasolaminę przyspieszają odchudzanie, zapobiegają magazynowaniu zapasowego tłuszczu, a tym samym powodują spadem masy ciała. Poza tym pozwalają na utrzymanie prawidłowej ilości cukru we krwi, którego wahania powodują wzmożone odczuwanie głodu.

Przy wyborze suplementów zawierających fasolaminę należy zwrócić uwagę na skład preparatu – niektóre tabletki na odchudzanie reklamowane jako preparaty fasolaminowe mogą w rzeczywistości zawierać tylko śladową ilość tego składnika. Im wyższa jest jego zawartość, tym skuteczniejsze będzie działanie odchudzającego suplementu diety.

Garcinia cambogia

Garcinia cambogia (tamarandowiec malabarski) w warunkach naturalnych występuje na terenie południowo-wschodniej Azji. Owoc wyglądem przypomina małe dynie. W Indiach oraz w Tajlandii jest stosowany od wieków jako środek leczniczy i konserwujący.

Posiada właściwości odchudzające, ponieważ zawiera HCA (kwas hydroksycytrynowy), który przyspiesza metabolizm tłuszczów i hamuje łaknienie. HCA blokuje lipogenezę (syntezę tłuszczu) z węglowodanów i białek oraz zwiększa ilość glikogenu, wysyłając w ten sposób do mózgu informację o sytości.

Garcinia cambogia zwiększa termogenezę, dodaje energii i poprawia samopoczucie, dlatego stosuje się ją nie tylko w tabletkach wspomagających odchudzanie, ale też w napojach energetycznych.

Udowodniono, że HCA sprzyja wytwarzaniu ciepła przez organizm w wyniku spalania kalorii. Ponadto garcinia cambogia zwiera hydroksycytraty (HC), które zwiększają zdolność wątroby i mięśni do magazynowania glikogenu

Guarana

Guarana (paulinia cupana) to pnącze rosnące w warunkach naturalnych w dorzeczu Amazonki. Jej właściwości są od wieków znane tubylczym plemionom zamieszkującym Puszczę Amazońską, które stosują je od stuleci w celu podniesienia sprawności fizycznej, wzmożenia ogólnej wydajności organizmu i przywrócenia równowagi w okresach zwiększonego wysiłku fizycznego. Indianie, poznawszy działanie guarany, nazywali ją „darem od bogów” i „eliksirem młodości”. Jej nazwa pochodzi właśnie od nazwy plemienia Guarani.

Guarana trafiła do Europy na przełomie XVII i XVIII wieku dzięki odkryciu niemieckiego lekarza Christiana Fransa Pauliniego, który stwierdził bardzo wysoką zdolność tej rośliny do syntezy kofeiny, której zawiera cztery razy więcej niż ziarna kawowca. Wchłanianie guarany z układu pokarmowego trwa wolniej niż wchłanianie kawy, dlatego jej działanie jest dłuższe (do sześciu godzin). W dodatku nasiona guarany nie powodują uzależnienia, w przeciwieństwie do kawy. Guarana nie tylko wspomaga odchudzanie, le także wpływa korzystnie na procesy zapamiętywania i możliwości koncentracji uwagi, zmniejsza też ryzyko udarów i zawału serca. Jest dostępna w postaci suszonej, sproszkowanej, a także w tabletkach i kapsułkach, dzięki którym nie czuć charakterystycznego dla guarany gorzkawego posmaku. Zawarte w guaranie guaranina i kofeina poprawiają nastrój i eliminują uczucie przemęczenia. Kofeina wykazuje właściwości termogeniczne – pozwala szybciej spalić tłuszcz i przetworzyć kalorie na energię dzięki zwiększonemu wydzielaniu ciepła.

Preparaty na bazie guarany przyspieszają przemianę materii i hamują uczucie głodu. Roślina ta nie powoduje działań niepożądanych, ale nie powinny jej stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą i arytmią serca.

Hoodia gordonii

Hoodia gordonii to doskonały sposób na okiełznanie wilczego apetytu i pozbycie się nadwyżkowych kilogramów. Jest to południowoafrykański kaktus, którego próżno szukać w innych miejscach niż pustynia Kalahari. Plemiona afrykańskie podczas wędrówek i długotrwałych polowań zażywali ekstrakt z kaktusa hoodia gordonii w celu zmniejszenia łaknienia. Reszta świata odkryła cudowne działanie kaktusa dzięki duńskim antropologom, którzy w latach sześćdziesiątych XX wieku prowadzili obserwacje rdzennej ludności Afryki Południowej.

Preparaty bazujące na wyciągu z kaktusa hoodia są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, ponieważ roślina ta nie zawiera żadnych toksyn. Można zatem bez obaw sięgnąć o preparaty z afrykańskiego kaktusa, nie martwiąc się o ewentualne skutki uboczne – hoodia nie powoduje żadnych działań niepożądanych. Kurację można przerwać dowolnym momencie, gdyż kaktus nie wykazuje właściwości uzależniających.

Jakie są efekty przyjmowania tej niezwykłej rośliny? Badania kliniczne wykazały, iż pod wpływem kaktusa hoodia gordonii można zredukować masę ciała o 1-2 kg w ciągu tygodnia,  natomiast już po czterech tygodniach regularnego, codziennego przyjmowania preparatu z afrykańskiego kaktusa można pozbyć się aż 7-8 kg.

Tajemnica kaktusa hoodia gordonii tkwi w cząstce P 57. Zachowuje się ona podobnie do glukozy, ale działa o wiele silniej. Po przyjęciu P 57 organizm informuje komórki mózgowe o zaspokojeniu sytości. W ten sposób możemy poczuć się syci nawet wtedy, gdy nic jeszcze nie jedliśmy.

Ten mechanizm działania kaktusa hoodia sprawia, że możemy zmniejszyć ilość przyjmowanych pożywieniem kalorii bez wyrzeczeń i ciągłego uczucia głodu. Hoodia gordonii skutecznie wspomaga proces odchudzania, ponieważ zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami i niekontrolowanym atakom głodu. Kaktus jest zaliczany do supresantów apetytu. Podobne, ale mniej skuteczne działanie wykazuje chrom.

Kofeina

Kofeina jest często stosowana w suplementacji służącej wspomaganiu chudnięcia, jednak zdania badaczy co do jej skuteczności są podzielone. Po spożyciu kofeiny uczucie głodu zostaje czasowo zahamowane, jednak odczucie sytości szybko mija. Przyspiesza ona przemianę materii, ale jej podwyższona ilość w organizmie może powodować zaburzenia snu. Oczywiście kofeina znajduje się w kawie, ale odchudzający efekt kofeiny jest znacznie lepszy, gdy spożywa się ją pod postacią suplementu niż gdy pije się kawę. Kofeina syntetyczna wchłania się szybciej i lepiej niż ta znajdująca się w kawie.

Przyjmowanie 300  mg kofeiny na dobę daje efekt termogenezy, dzięki czemu podczas wysiłku fizycznego można spalić więcej kalorii. Jednak przekroczenie tej dawki może skutkować działaniami niepożądanymi – bólem głowy, kołataniem serca, dusznościami i wzrostem ciśnienia tętniczego. Co ciekawe, badania przeprowadzone w latach 2002-2005 udowodniły, że przyjmowanie kofeiny w ilości 300 mg dziennie zapobiega rozowjowi cukrzycy insulinozależnej.

Kofeina może pomóc w odchudzaniu dzięki temu, że dodaje energii, usuwa uczucie zmęczenia - dzięki temu mamy więcej energii psychicznej i łatwiej jest nam przetrwać okres diety.

Kwas linolowy CLA

Sprzężony kwas linolowy CLA (kwas rumenowy) wykazuje zdolność do redukcji tkanki tłuszczowej, zwiększenia masy mięśniowej oraz przyspieszenia przemiany materii. W długoletnich badaniach udowodniono, że kwas linolowy CLA blokuje działanie enzymu odpowiedzialnego za przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych, zapobiegając w ten sposób ich powiększaniu się. Sprzężony kwas linolowy pomaga też w opóźnianiu efektów starzenia się organizmu, ponieważ należy do grupy antyoksydantów, blokujących szkodliwe działanie wolnych rodników.

Kwas linolowy jest często stosowany w produkcji fat burnerów, czyli spalaczy tłuszczu. Oznacza to, że jego efektywność jest zależna od aktywności fizycznej. CLA pomaga spalić tłuszcz, ale tylko wtedy, gdy jej przyjmowaniu towarzyszy ruch.

Naturalne źródła CLA to produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, mleko i jego przetwory. Jego suplementacja jest przydatna nie tylko dla tych, którzy chcą szybciej schudnąć, ale również dla osób będących na diecie wegetariańskiej.

L-karnityna

L-karnityna wzięła swoją nazwę od łacińskiego określenia carnio (mięso), ponieważ po raz pierwszy pozyskano ją z mięśni. Jej inna nazwa to witamina Bt. Karnityna typu D nie posiada działania biologicznie czynnego, w przeciwieństwie do karnityny typu L, która wpływa na przemiany lipidowe i kondycję mięśni.

Główną funkcją l-karnityny jest regulowanie gospodarki lipidowej, czyli tłuszczowej. Jest to związek chemiczny, który ulega syntezie w wątrobie, nerkach i mózgu. Składa się z dwóch aminokwasów: metioniny i lizyny. 98% zawartości l-karnityny w organizmie jest magazynowane w mięśniach szkieletowych i mięśniu sercowym. Jej synteza w wątrobie wymaga obecności witamin C, PP, B6 i żelaza.

L-karnityna jest także dostarczana ludzkiemu organizmowi wraz z pożywieniem. Do jej źródeł należą przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko i jego przetwory, mięso (przede wszystkim wieprzowina, baranina i wołowina) i ryby.  Produkty pochodzenia roślinnego zawierają zbyt mało l-karnityny, aby dzięki nim pokryć zapotrzebowanie na tę substancję, które wynosi 15 mg na dobę. Dodatkowa suplementacja l-karmityny jest zalecana przede wszystkim osobom uprawiającym intensywny trening fizyczny i ciężko pracującym fizycznie, a także wegetarianom.

L-karnityna w dużej mierze odpowiada za transportowanie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, czyli za przemianę pożywienia na energię.  Kwasy tłuszczowe o krótkich i średnich łańcuchach za sprawą l-karnityny są usuwane z mięśni – w ten sposób substancja ta oczyszcza organizm z toksyn.

Niedobory l-karnityny prowadząco wielu groźnych schorzeń, wśród których na pierwszym miejscu należy wymienić te, które dotyczą tkanki mięśniowej: miopatia (osłabienie mięśni szkieletowych), uszkodzenia mięśni i niewydolność mięśnia sercowego. L-karnityna jest podawana pomocniczo w przypadku przeprowadzania dializ, w leczeniu zaburzeń związanych z gospodarką tłuszczową, otyłości i chorobą Alzheimera, a także u osób cierpiących na AIDS, miażdżycę naczyń obwodowych, chorobę wieńcową oraz niewydolność krążenia. Jako że l-karnityna znajduje się w produktach zwierzęcych, na jej niedobory szczególnie narażeni są wegetarianie. Do najistotniejszych właściwości l-karnityny poza transportem łańcuchów tłuszczowych do mitochondriów należy obniżanie poziomu złego cholesterolu, utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi, zwalczanie wolnych rodników i ochrona naczyń krwionośnych.

L-karnityna jest dobrze tolerowana przez organizm, chociaż jej nadmiar może niekiedy doprowadzić do nudności, wymiotów, biegunki, bólu brzucha i innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Maqui berry

Maqui berry to jagoda pochodząca z Ameryki Południowej, głównie z Chile i Argentyny, która bije rekordy popularności dzięki swoim szczególnym, wszechstronnym właściwościom zdrowotnym. Maqui berry pozwalają nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale również usprawniają funkcjonowanie układu immunologicznego, a za sprawą wysokiej zawartości przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia, zwalczając wolne rodniki i hamując ich aktywność. Niektórzy entuzjaści tej niezwykłej rośliny twierdzą, że jagoda maqui daje o wiele lepsze efekty niż słynna jagoda acai. Oprócz antyoksydantów jagody maqui zawierają w swoim składzie liczne cenne substancje żywnościowe, m.in. potas, fosfor, białko, aminokwasy, mangan, magnez, bor, fitosterole i kwasy tłuszczowe.

Jagoda maqui występuje pod rożnymi postaciami, ale najczęściej można ją spotkać formie tabletek.  Preparaty na bazie jagody maqui często wzbogacane są o inne substancje, co poprawia efektywność danego suplementu. I tak przykładowo w kapsułkach zawierających ekstrakt z maqui berry może znaleźć się też wyciąg z zielonej herbaty, kofeina, l-karnityna czy chrom – substancje, które również wspomagają proces odchudzania. Maqui berry to substancja naturalnego pochodzenia, bez toksyn i groźnych związków chemicznych, co powoduje, że jej przyjmowanie nie jest niebezpieczne dla zdrowia. W zależności od zaleceń konkretnego producenta należy przyjmować do trzech kapsułek maqui berry na dobę, na około godzinę przed posiłkiem, popijając sporą ilością wody.

Jagoda maqui wspomaga odchudzanie, pozwala utrzymać odpowiednią masę ciała i wspomaga metabolizm. Ponadto jej właściwości przeciwutleniania są jeszcze silniejsze niż te, które wykazuje jagoda acai. Maqui berry posiada zdolność do pochłaniania szkodliwych wolnych rodników tlenowych, odpowiedzialnych za proces starzenia się organizmu.  regularne przyjmowanie jagody maqui obniża poziom złego cholesterolu i pomaga utrzymać w normie poziom dobrego cholesterolu, a poza tym reguluje stężenie glukozy we krwi.

Jagoda maqui działa nie tylko na ciało, ale również na umysł – poprawia zdolność do koncentracji uwagi i zapamiętywania, dodaje sił witalnych i energii, wprawia w doskonały nastrój i  chroni przez uczuciem umysłowego przemęczenia.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy zwiera wiele ważnych witamin i składników mineralnych, m. in. fosfor, krzem, żelazo, fluor, witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i P, kwas mlekowy i kwas octowy. Dzięki tym składnikom ocet jabłkowy reguluje procesy trawienia i pracę układu pokarmowego, a dodatkowo wzmacnia odporność organizmu i pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Przyspiesza też przemianę materii, ułatwia perystaltykę jelit i ułatwia procesy trawienne dzięki wysokiej zawartości pektyny.

Już w starożytności znano zdrowotne właściwości octu jabłkowego, który był powszechnie stosowany w medycynie ludowej. Jego prozdrowotne działanie udowodniono w toku badań klinicznych. Badania prowadzono również wśród osób z nadwagą. Okazało się, że w przypadku tych badanych, którzy przyjmowali suplementy z octem jabłkowym, po około dwóch miesiącach spadek masy ciała był o wiele większy w porównaniu z osobami, które nie przyjmowały tego składnika. Inne badania, przeprowadzone w 2009 roku w Japonii, udowadniają, że kwas octowy stymuluje geny odpowiedzialne za utlenianie kwasów tłuszczowych w organizmie.

Ocet jabłkowy nie tylko ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, ale również zapobiega jego ponownemu gromadzeniu się, znacznie zmniejszając ryzyko pojawienia się negatywnego efektu jo jo. Co istotne, ocet jabłkowy pozwala utrzymać w równowadze gospodarkę kwasowo-zasadową, która może zostać naruszona podczas zmiany nawyków żywieniowych.

Przyspieszanie odchudzania to nie jedyna zaleta kwasu octowego,. Wykazuje on szereg innych właściwości zdrowotnych: stymuluje pracę nerek, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego i reguluje poziom cholesterolu. Spowalnia procesy starzenia się komórek i wzmacnia odporność na zakażenia bakteryjne i grzybiczne.

Co trzy tygodnie należy robić siedmiodniową przerwę w przyjmowaniu octu jabłkowego, ponieważ jego nadmiar może zakłócić wchłanianie potasu, a tym samym doprowadzić do jego niedoboru. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest cukrzyca i schorzenia wątroby.

Synefryna

Synefryna jest wykorzystywana do zwalczania nadwagi i otyłości, a pozyskuje się ją z niedojrzałej pomarańczy gorzkiej (citrus aurantium). Swoim działaniem przypomina efedrynę i pseudoefedrynę – pobudza procesy metaboliczne, ma działanie lekko pobudzające, przywraca witalność, dodaje energii, usprawnia funkcjonowanie fizyczne i psychiczne.  Wywołuje lipolizę (rozkład tłuszczu), co w połączeniu z termogenezą daje doskonały efekt w pozbywaniu się nadmiernych kilogramów. Jest szczególnie skuteczna, gdy towarzyszy jej chociażby umiarkowana aktywność fizyczna. Synefryna jest o wiele bezpieczniejsza od efedryny, ponieważ nie podnosi ciśnienia krwi.

Tauryna

Tauryna jest aminokwasem, który zwiększa rozpuszczalność kwasów tłuszczowych i poprawia ich właściwości emulgujące tłuszcze w świetle przewodu pokarmowego. Poza tym usprawnia transportowanie kreatyniny do mięśni, jednak podczas wysiłku fizycznego produkcja tauryny w organizmie stopniowo ustaje – dlatego w okresie wzmożonej aktywności fizycznej tak ważna jest jej suplementacja. Organizm wytwarza tylko niewielkie jej ilości, występuje w ostrygach, mięsie i rybach. Ponieważ tauryna dodaje energii i wspomaga procesy myślowe, stosuje się ją nie tylko w preparatach wspomagających odchudzanie, ale także w napojach energetyzujących.

Suplementy odchudzające zawierające taurynę to głównie spalacze tłuszczu. Polecane są szczególnie tym osobom, które prowadzą aktywny tryb życia. Bez aktywności fizycznej preparaty z tauryną będą nieefektywne.

 

Zielona herbata

Zielona herbata z liści herbaty chińskiej (camelia sinensis) znana była już starożytnym Chińczykom sprzed pięciu tysięcy lat i szybko rozprzestrzeniała się w krajach azjatyckich, skąd trafiła do Europy. Zawiera ona takie składniki, jak kofeina, teobromina, teanina i teofilina. Ponadto jest bogata w witaminy B1, B2, B5, K i PP. Duża zawartość katechiny pomaga natomiast w zwalczaniu nadmiaru złego cholesterolu HDL. Posiada również sporą dawkę fluoru, przez co wpływa korzystnie na uzębienie i układ kostny. Spożywanie zielonej herbaty (nie tylko w postaci zaparzonych liści, ale też jako ekstrakt w tabletkach i kapsułkach) ułatwia i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej nawet podczas spoczynku, wiec nie musi jej towarzyszyć duża aktywność fizyczna.

Odchudzające właściwości zielonej herbaty potwierdziły badania naukowców z Uniwersytetu w Birmingham, którzy udowodnili, że ekstrakt z tej rośliny przyspiesza spalanie tłuszczu aż siedemnastokrotnie! Zieloną herbatę można nabyć w formie suszu lub w torebkach i zaparzać, ale w suplementach zachowuje dokładnie takie same właściwości jakie posiada w postaci naturalnej. W dodatku ekstrakt z zielonej herbaty pod postacią tabletek lub kapsułek nie posiada charakterystycznego gorzkawego posmaku.

Zdrowotne działanie zielonej herbaty polega nie tylko na wspomaganiu walki z nadwagą i zapobieganiu otyłości. Jest ona bowiem bardzo silnym antyutleniaczem, gdyż zawiera flawonoidy, neutralizujące działanie wolnych rodników a przez to opóźniające procesy starzenia się organizmu. Natomiast flawonole spowalniają aktywność enzymów odpowiedzialnych za odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Zielona herbata nie powoduje skutków ubocznych, jednak flawonoidy mogą w nadmiarze spowodować zaburzenia we wchłanianiu żelaza, dlatego osoby z niedokrwistością powinny jej raczej unikać.

Tomasz Raczyk
O Tomasz Raczyk 255 artykułów
Nazywam się Tomasz Raczyk. Od lat moim zamiłowaniem jest medycyna alternatywna i filmowanie ptaków w przyrodzie. Ukończyłem studia medyczne z wynikiem bardzo dobrym. Obecnie piszę praca doktorską. W wolnych chwilach montuje filmy o przyrodzie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*