Kwasy Omega-3 – przełom w dietetyce

twojnajlepszyszpital.pl
twojnajlepszyszpital.pl

Nota Redaktora: radiowy wywiad z drTiną Sampalis był przeprowadzony przez redaktora Toma Valentine′a w jego talk show ,,Thrue Health" .
TOM:  Tina, na początek trochę o tobie. Jesteś zarówno lekarzem medycyny, jak i posiadasz dodatkowe doktoraty, nieprawdaż?
TINA:  Tak, najpierw ukończyłam studia medyczne. Jestem chirurgiem onkologiem specjalizującym się w nowotworach piersi i mam dwa doktoraty w zakresie innowacyjnych technologii. Jestem wiceprezydentem do spraw badań i rozwoju dla Neptune Technologies.
TOM:  No...to całkiem nieźle, nieprawdaż?
TINA: Jest to bardzo fascynujące i przez ostatnie trzy lata było to dla mnie bardzo interesującym wyzwaniem.
TOM: Przez ostatnie trzy lata pracowałaś nad określeniem wartości odżywczych oleju kryla, co Japończycy bez powodzenia próbowali rozpracować od około 80 lat. Jednak kanadyjscy naukowcy odkryli, jak efektywnie wprowadzić olej kryla na rynek. Jestem bardzo dumny, że moja firma, Carotec jest pierwszą, która wprowadziła (NKO) olej kryla firmy Neptune na rynek amerykański. Tina, zanim zacznę zadawać Ci pytania, proszę powiedz nam wszystko co tylko chcesz na temat oleju kryla.
TINA: Nazywam NKO doskonałą receptą natury. To jest tak, jakby natura zamierzała przekazać ludziom dar zamknięty w tym małym, obficie występującym zwierzątku morskim. My zaś to wszystko dostarczamy tobie w niewielkiej kapsułce z miękkiego żelu. Powód dla którego mówię, że to jest doskonała recepta, jest taki, że jeżeli zwrócisz uwagę na komponenty, z jakich NKO się składa - zauważysz, że dostarcza on wszystkiego, co my ludzie potrzebujemy, aby móc przejść przez pełne stresu życie, które, niestety, oferują nam teraźniejsze czasy. Na przykład, pierwszym i głównym komponentem są fosfolipidy, które występują w oleju. Jest wiele powodów, dla których fosfolipidy są tak ważne. Przede wszystkim każda pojedyncza komórka w organizmie wymaga odpowiednich fosfolipidów i wystarczających ich ilości dla zapewnienia zdrowia. Komórki potrzebują fosfolipidów  także po to, aby  były zdolne walczyć ze stresem i wszystkimi tymi toksynami, które bezustannie próbują zniszczyć nasze zdrowie. Poza tym nasz mózg potrzebuje tych szczególnych typów fosfolipidów, które tylko NKO może zaoferować. To jest powodem, dla którego mogliśmy otrzymać na całym świecie patenty, właśnie z powodu tych kompletnie nowych i oryginalnych cząsteczek, które są dokładnie tym, czego nasz mózg potrzebuje dla normalnego funkcjonowania.
TOM:  Zaczekaj chwileczkę, to coś zupełnie nowego.
TINA: Oczywiście, jest to nowością.
TOM: Jednak, phosphatidylserine (fosfatydyloseryna) i phosphatidylcholine (lecytyna) są dobrze znane jako suplementy niezbędne dla mózgu, nieprawdaż?TINA: Większość z nich jest pozyskiwana z wątroby wołowej lub mózgu krów. Cały problem z tymi handlowymi fosfolipidami polega na tym, że są one w całości phosphatidylem  takim jak lecytyna, zaś fosfolipidy są zdefiniowane przez to, do jakiego rodzaju tłuszczu jest on przyłączony. Popatrzmy,  skąd pochodzi to określenie - ,,fosfolipid" oznacza fosfor i tłuszcz, prawda?TOM: Tak.

TINA: Zatem w celu poprawnego zużywania fosfolipidów przez organizm powinny one posiadać odpowiedni rodzaj przyłączonych tłuszczy. Nasz organizm potrzebuje, jak doskonale teraz wiemy, tyle Omega-3, jak tylko jest to możliwe. Więc po raz pierwszy NKO dostarcza nam fosfolipidy, które są tak bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, co nigdy wcześniej w takiej właśnie postaci nigdy nie było spotkane ani w nauce, ani też na rynku handlowym.

TOM: No i to jest prawie ta dolna granica łańcucha żywieniowego.
TINA:  Tak, w dole łańcucha żywieniowego. Jesteśmy bardzo zadowoleni, ponieważ  wiemy, jak efektywnie wprowadzić to na rynek. I, oczywiście, możemy to udowodnić. Muszę stwierdzić, że każde słowo wychodzące z moich ust, które słyszałeś dzisiaj, jest naukowo potwierdzone.
TOM: No, więc, to jest twoje zajęcie Oby tak dalej....
TINA:  Oby tak dalej. Dokładnie! Właśnie, dlatego Neptun zaoferował mi to zajęcie, ponieważ wiem doskonale, jak prowadzić badania naukowe. I to jest to, czego oni potrzebują dla swojego produktu. Jesteśmy jedną z kilku neutraceutical firm, które mogą wesprzeć nauką swoimi produktami i mogę powiedzieć, że jesteśmy najlepsi, ponieważ mamy naukowe uzasadnienie na wszystkie słowa, jakie wypowiadamy.
TOM:  Fosfolipidy są nadzwyczaj ważne, ponieważ są one ważnym elementem regulacji tłuszczowych w organiżmie człowieka.
.TINA: Dokładnie. Inną bardzo ważną rzeczą w oleju kryla jest to, że zawiera on różne naturalne antyutleniacze.
TOM:  I są one tym, co zapobiega  psuciu się tego nienasyconego oleju?
TINA:  Tak, to jest to, co zapobiega zepsuciu, jak również zapobiega starzeniu się tych, którzy go stosują. Właśnie sam, pytając mnie o wiek, zauważyłeś, że jestem raczej młoda... - tak jak długo będę kontynuować branie NKO, zawsze będę wyglądać i czuć się młodo, ponieważ zawiera on astaxanthin karenoid, który jak udowodniono, opóźnia proces starzenia. Olej kryla zawiera też nowy naturalnie występujący flawonoid, który jest całkiem nową cząsteczką. Jest on pierwszym flawonoidem, który po raz pierwszy został wyekstrahowany ze zwierzęcej masy. Aż do dnia dzisiejszego flawonoidy były zawsze pozyskiwane z owoców lub jarzyn.TOM:
Teraz, kiedy jako naukowiec po raz pierwszy spotkałaś się z tą cząsteczką, było twoim zadaniem zbadać jej skład chemiczny, prawda? Kiedy zobaczyłaś, jaki to rodzaj cząsteczki musiałaś być zaskoczona, że znalazłaś flawonoid w oleju pochodzenia zwierzęcego.
TINA:  Nie mogłam w to uwierzyć! Wysłałam próbki do trzech różnych laboratoriów w Stanach z prośbą o analizę. Trzech różnych ekspertów od flawonoidów przeanalizowało go w celu potwierdzenia, że nie miałam halucynacji. Zaczęłam wtedy podskakiwać z podniecenia. Od tego czasu mam ten wspaniały uśmiech, którego nie mogę się pozbyć, ponieważ za każdym razem, gdy myślę o tym flawonoidzie, wiem żę trafiłam w główną wygraną!
TOM: Tak, rzeczywiście masz główną wygraną i wkrótce, jak mi się wydaje, zobaczę twoje nazwisko w publikacji naukowej.
TINA: Tak, publikacja jest w przygotowaniu.
TOM: To doskonale. Gdy tylko się ukaże, mam zamiar wszystkich o tym informować.
TINA: Będziesz mógł mówić o tej publikacji już wkrótce, ponieważ nasza pierwsza faza dwóch prób klinicznych została zakończona i wyniki będą opublikowane w niedługim czasie. Więc, już niebawem będziesz miał okazję zapoznać się z wynikami testu klinicznego, który był przeprowadzony zgodnie z wymogami testu dla leków farmaceutycznych i potwierdził niewiarygodne wręcz efekty w łagodzeniu symptomów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
TOM: To niezmiernie ważna sprawa dla kobiet. Jest bardzo dużo problemów z zespołem napięcia przedmiesiączkowego w naszym społeczeństwie i jest to bardzo poważny temat.
TINA: Tak, 85% z miesiączkującej populacji kobiet w reprodukcyjnym wieku ma problemy z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. I możesz wierzyć lub nie - jest to główny powód wielu utraconych dni pracy oraz stresu i napięć w stosunkach międzypartnerskich i rodzinnych.
TOM: Co powoduje, że olej kryla pomaga w tym problemie? Czy to jest sprawa hormonalna, kombinacja tłuszczy?TINA:
Jest to kombinacja, jak już Ci powiedziałam - doskonała recepta natury.To, co muszę rzeczywiście tutaj podkreślić, to fakt, że jeśli nawet możesz znaleźć Omega-3 w innych produktach, nigdzie nie znajdziesz stosunku Omega-3 do Omega-6 takiego, jaki występuje właśnie w naszym oleju. Mamy wyraźną przewagę Omega-3 do Omega-6 w stosunku 15 do1. Co to znaczy? Omega-3 zwalcza negatywne działanie Omega-6 w naszym systemie.Omega-6 w okresie  przedmiesiączkowym  przyczynia się do produkcji tych wszystkich "zapalnych" hormonów i substancji, które są powodem złego samopoczucia, załamań emocjonalnych, bólów i obrzęków.
TOM: Czy uważasz, że kobiety na całym świecie miały tyle problemów zanim oleje roślinne dostały się na półki supermarketów, nasycając nas nadmiarem Omega-6, co oczywiście nie jest zbyt naturalne?
TINA: Myślę, że Omega-6 powoduje wiele problemów i nie jestem jedyną osobą, która tak myśli i mówi. Jest naukowo potwierdzone, że nadmiar Omega-6 w naszej diecie powoduje reakcje zapalne w naszym organizmie.
TOM: Nie ma wątpliwości, co do tego.Omega-6 jest jak pedał gazu dla tych reakcji zapalnych, zaś omega-3 działa jak hamulec.
TINA: Dokładnie, ponieważ Omega-3 wspomaga walkę tych części receptorów odpowiedzialnych za te reakcje, działając przeciwko Omega-6, i zwycięża dzięki stosunkowi 15 do 1. Tak, więc zamiast wytwarzania w naszym organizmie tych wszystkich zapalnych interferonów czy interlukein, blokuje on ich działanie poprzez wytwarzanie związków przeciwzapalnych. W tym samym czasie mamy też fosfolipidy, które zajmują się naszym światem emocjonalnym; mamy także  antyutleniacze, które powodują, że mamy więcej energii, czujemy się młodziej, a oczywiście jako kobiety zawsze chcemy być piękniejsze.TOM:
Wspomniałaś o substancji astaxanthin, powróćmy więc do tego. Olej kryla zawiera pewne ilości witaminy A i E, a są to powszechnie znane, niezbędne antyutleniacze. Zawiera on też karotenoidy, w szczególności astaksantynę, czyż tak nie jest?
TINA: Dokładnie.
TOM: Czy nie jest to niezwykłe? Czy nie znajdujemy karotenoidów głównie w świecie roślin? Czy nie pozyskujemy go komercyjnie z alg?
TINA: Tak, astaksantyna zwykle występuje w algach, lecz popatrzmy na to w ten sposób - kryl jest nazywany magikiem oceanu, a jedynym pokarmem kryla są algi. Tłumaczy to, dlaczego występują w nim flawonoidy i astaksantyna. Co jeszcze jest bardzo ważne - astaksantyna występująca w krylu jest w 100% estryfikowana, co znaczy, że to jest ona zupełnie metabolizowana w naszym organizmie i tylko kryl jako jedyny w naturze oferuje nam ten typ astaksantyny.
TOM:  Tina, skąd określenie, że kryl jest magikiem oceanu?
TINA:  Powodem, dla którego nazywamy go magikiem, jest to, że on je tylko podczas letnich miesięcy. Więc oto masz ten drobny, mały organizm, który dorasta zaledwie do 6 centymetrów długości... Kryle żyją w Oceanie Antarktycznym w nadzwyczaj zimnych wodach, rozmnażają się kilka razy do roku, ale jedzą tylko 125 dni w roku, głodując w pozostałym czasie!
TOM: Jego enzymy muszą być bardzo specyficzne. Czy enzymy nie są ciepłolubne? Czy nie jest tak, że gdy jesteś chory, dostajesz gorączki, aby enzymy mogły pracować szybciej? Wydaje się mi, że w tak wyjątkowo zimnym środowisku te enzymy i białka muszą być naprawdę czymś nadzwyczajnym.
TINA:  Och tak, absolutnie!
TOM:  OK, więc magik oceanu je tylko przez 125 dni. W antarktycznych wodach jest bardzo zimno i bardzo czysto, ale woda oceanu zawiera wiele rzeczy - np. metale ciężkie. Jest ołów, jest tam kadm, jest tam srebro i jest rtęć. Wydaje się, że to stworzenie nie jest skażone przez te zanieczyszczenia...
TINA: Nie, nie jest w ogóle skażone i jesteśmy bardzo szczęśliwi z tego powodu. Poszliśmy naprzód i zrobiliśmy kompletną analizę wielu próbek naszego oleju. Testowaliśmy go pod kątem obecności wszystkich metali ciężkich, wszystkich toksyn, wszystkich środków zanieczyszczających, jak PCB, pestycydy. Słowem - pod kątem wszystkiego, co mogłoby być problemem przy stosowaniu morskich produktów. Nie mamy żadnego problemu, jesteśmy poniżej wszystkich dopuszczalnych poziomów we wszystkich rodzajach potencjalnych zanieczyszczeń i właśnie, dlatego FDA oceniło to i zaakceptowało jako nowy suplement dietetyczny, uznając go za bezpieczny dla ludzkiej konsumpcji.
TOM:  Jest na pewno bezpieczny dla wielorybów.
TINA:  Och tak! Kryl jest jedyną rzeczą, którą wieloryby jedzą.
TOM: Teraz interesującą sprawą jest to, że masz ten olej, pracowałeś z kobietami, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego i myślę, że zeszliśmy nieco z tematu, kiedy zaczęliśmy mówić o astaksantynie.
TINA: Tak.
TOM:  Twierdzisz, że jest on w 100% estryfikowany, i znaczy to, że jest bardzo łatwo absorbowany, lecz większość z nas nie ma żadnego pojęcia, czym jest estryfikacja...
TINA: Znaczy to, że szczególna pozycja podwójnych wiązań i jonów, i cząsteczek pozwala im być zaabsorbowanymi w 100% przez organizm. Oznacza to, że nasz organizm wykorzystuje w pełni astaksantynę. Jeśli nie byłby estryfikowany, nasz organizm musiałby metabolizować go i wtedy jego zużytkowanie wynosiłoby tylko 50%, zaś pozostała połowa byłaby nie przyswajana.
TOM: To jest taka  sama historia, jak z Omega-3 i fosfolipidami. Są one już przyłączone do fosfolipidów, tak, że organizm nie musi ich ponownie przetwarzać.
TINA: Dokładnie. Do tego nasza astaksantyna przekracza barierę mózgu i krwi i to jest powodem znakomitych wyników w pracy z dziećmi, które mają problemy z nauką, jak np. dysleksja albo rozproszenie uwagi.
TOM: Czy posiadasz badania kliniczne w tym zakresie?
TINA: Mamy tylko empiryczne dane ze studiów nad poszczególnymi przypadkami, nie mamy badań klinicznych, ale na podstawie naszych empirycznych danych możemy powiedzieć, że istnieje wysokie prawdopodobieństwo,  że  wyniki naszych badań będą nadzwyczaj znaczące.
TOM:  Teraz mówisz jak prawdziwy naukowiec. Zawsze musisz być bardzo, bardzo ostrożna w nauce, ponieważ wszystko co robisz będzie szczegółowo sprawdzone przez twoich kolegów po fachu.TINA: Absolutnie. I nie zapominaj, że mam tytuł, o który muszę dbać.
TOM: I robisz to wspaniale. A teraz porozmawiajmy o SM? Stwardnienie rozsiane jest problem z osłonkami mielinowyni nerwów, wierzę, że nie jeden chciałby wiedzieć czy produkt ten byłby pomocny.
TINA:  Tak, SM było jednym z głównych problemów, któremu poświęciliśmy szczególną uwagę i jest w nurcie planowanych badań. Właściwie, prezydent stowarzyszenia chorych na stwardnienie rozsiane w Quebeku już próbował tego produktu. Jako że obserwowaliśmy bardzo obiecujące rezultaty, planujemy, więc działania w celu uruchomienia protokółu dalszych badań.TOM:
Wygląda na to, że już masz przewagę tam, gdzie wielu naukowców musi dopiero zacząć przygotowywać mechanizm działania. Czy patrząc na ten produkt, który jak powiedziałaś, jest doskonałą receptą natury, składającą się z fosfolipidów i antyutleniaczy, można przewidzieć mechanizm jego działania?
TINA:  Tak, jest to bardzo logiczny układ, wystarczy spojrzeć na komponenty tego produktu.
TOM:  Teraz więc tylko musisz zweryfikować swoje przypuszczenia?
TINA: Tak, działanie oleju i jego zastosowanie było i jest bardzo przewidywalne. Najtrudniejszą częścią mojej pracy była analiza oleju, ponieważ mieliśmy doczynienia z nowymi cząsteczkami. Przeprowadzamy wiele badań nad różnymi zastosowaniami, ponieważ wiemy już, jak on działa. Jak już wspomniałam, zespół napięcia przedmiesiączkowego jest jednym z zastosowań. Nasza próba zastosowania oleju w przypadku wysokiego cholesterolu i wysokiego poziomu trójglicerydów została właśnie zakończona i znowu z niewiarogodnymi wynikami! Ten naturalny produkt jest nie tylko zdolny zredukować cholesterol, ale też zmniejsza poziom trójglicerydów, równocześnie zwiększając HPL (dobry cholesterol) w doskonałym zakresie i przy bardzo małej dawce.
TOM:  Kiedy mówisz ,,mała dawka", co masz na myśli? Na przykład, prezentowałaś nam żelowe kapsułki wielkości 500 mg i jeden gram. Więc jeżeli osoba jest drobna albo małej postury, czy dawka 500 mg na dzień będzie wystarczająca?
TINA: Zwykle rekomenduję ludziom dozę opartą na danych, które posiadam - na początku jest dawka uderzeniowa. Powiedzmy, że komuś, kto jest małej postury i drobnej budowy ciała, poleciłabym dawkę startową w ilości dwie 500 mg kapsułki na dzień przez pierwsze 2 tygodnie, a potem zmniejszenie do 1 kapsułki na dzień - i będzie to wystarczająca dawka dla utrzymania zdrowia. Dla osoby o normalnej wadze dawką startowa będzie trzy kapsułki na dzień, a następnie zmniejszenie do 2 na dzień, czyli do 1 grama na dzień. Dla osób większych dawka początkowa powinna być stosowana przez dłuższy okres czasu w ilości 1.5 Grama albo 3 kapsułki dziennie i w zależności od wagi - jeżeli BMI jest powyżej normalnego, poleciłabym kontynuowanie stosowania 3 kapsułek, zaś, jeżeli BMI jest niższe niż normalne, poleciałbym, zejście do 1 grama na dzień, ale oczywiści wszystko uzależnione jest od celu, w jakim się to stosuje, nieprawdaż?
TOM:  Tak jest. Jestem zainteresowany wraz z kilkoma osobami, które znam i które mają problemy z sercem. Chcieliby oni utrzymać prawidłowy rytm serca i jak im powiedzieli ich doktorzy, olej rybi jest czymś, co powinni stosować. Więc zasugerowałem im olej kryla, ponieważ jest on lepszy niż wszystkie oleje rybie. Przypuszczam, że powinni oni zacząć od 1 grama albo dwóch na dzień, ja sam biorę np. 3 gramy na dzień.TINA:
Tak, myślę że to wszystko zależy od przyczyny, z powodu, której się go bierze. Jeżeli jest to z określonego specyficznego powodu, to zgadzam się z tobą.
TOM: Więc, w zasadzie nie możesz wziąć za dużo? Za wyjątkiem tego, że możesz marnować pieniądze....
TINA: Nie będzie żadnej szkody przy stosowaniu dużych dawek, ponieważ nasze kliniczne studia udowodniły, że to jest on nietoksyczny. Jedyną rzeczą, która może zdarzyć się jest to, że możesz być ,,na wysokich obrotach z powodu nadmiaru energii. Pierwszą rzeczą, którą się zauważa, jest niewiarogodny wzrost energii, może to trzymać cię w takiej aktywności, że, nie będziesz mógł spać - oczywiście jeśli weźmiesz tego za dużo! Więc musisz stosować odpowiednią dawkę, by utrzymać swój poziom energii na prawidłowym poziomie.
TOM:  Interesująca sprawa. Czy w twoich klinicznych testach i badaniach musiałaś brać pod uwagę zróżnicowania pomiędzy różnymi ludźmi? Ciekawi mnie, jakie parametry brałaś pod uwagę... Czy każdy przyjmujący olej kryla odczuwa nadmiar energii?
TINA:  Faktycznie 95% osób odczuwa przyrost energii w zależności od dawki. I to jest bardzo szybko występujący efekt, zazwyczaj już od pierwszego tygodnia stosowania.
TOM:  Załóżmy, ze np. ktoś bierze dawkę początkową dwa albo trzy gramy dziennie przez pierwsze 2 - 3 tygodnie. Czy nastąpi spadek energii, gdy dawka spadnie do 1 grama na dzień?
TINA: Niekoniecznie. Będą utrzymywać ten sam poziom energii, jak w fazie początkowej. Ludzie mówią, że nie czują więcej potrzeby drzemki popołudniowej. Twierdza, że  mają  lepszą  koncentrację. Dzieje się to z powodu choliny, którą  olej kryla też  zawiera , a ponieważ jest to doskonałe źródło choliny, sportowcy mówią, że zażywając go mogą efektywniej trenować i osiągają lepsze wyniki.
TOM: Mówisz o cholinie z grupy witamin B?
TINA:  Tak.
TOM: I to jest naturalny składnik oleju?
TINA: Absolutnie.
TOM:  W jaki sposób olej kryla obniża cholesterol?
TINA: Po pierwsze, posiada efekt antyutleniający, co zapobiega procesowi utleniania lipidów o niskiej gęstości lub LDL. Po drugie, działa bezpośrednio na mechanizm metabolizmu lipidów. Fosfolipidy są częścią tego mechanizmu, który kontroluje metabolizm lipidów dużej lub małej gęstości i wszyscy wiemy, że bardziej zależy nam na tych  o dużej gęstości.
TOM: Racja, teraz powróćmy, do astaksantyny. Jest to bardzo silny antyutleniacz, a ja przerwałem ci wyjaśnienia, więc powrócimy do tej części, która tłumaczy, jak możemy lepiej go absorbować, ponieważ jest już on estryfikowany. A jest go całkiem sporo w oleju kryla i nie występuje w większych ilościach gdzie indziej?
TINA:  Specyficzną sprawą  w związku z astaksantyną jest to, że nie znaleziono jej w żadnym innym zwierzęciu oprócz kryla. Odkryto, że ten szczególny typ estryfikowanej  astaksantyny  ma zdolność przekraczania bariery mózgu i krwi;  zwiększa to zdolność metaboliczna komponentu, jak i też samego produktu. Można znaleźć astaksantynę  w algach, ale - jak powiedziałam przedtem - nie działa ona  w naszym organizmie w ten sam sposób. Nasz organizm nie czerpie z niej pełnej korzyści. Zostało udowodnione, że estryfikowana astaksantyna  jest korzystna w zapobieganiu procesom starzenia. Jest również czynnikiem przeciwzapalnym oraz zapobiega procesom utleniającym, zachodzącym w naszych komórkach, czyli ma tym samym działanie przeciwnowotworowe.TOM:
Jako chirurg - onkolog masz na pewno szczególny stosunek do tego produktu? Co możesz powiedzieć o

%name Kwasy Omega 3   przełom w dietetyce

Cga800

Zamów dzisiaj i otrzymaj darmową wysyłkę i gwarancję satysfakcji.

50% Tylko dziś!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*