Kiedy warto skorzystać z porad dietetyka?

http://twojnajlepszyszpital.pl/
http://twojnajlepszyszpital.pl/

W obecnych czasach, kiedy zdrowie i kondycja fizyczna w znacznym stopniu mają związek z niezdrowym trybem życia i niewłaściwą dietą, niekiedy pojawiają się pewne objawy, które mogą prowadzić do ciężkich chorób i schorzeń. Nie zawsze jednak orientujemy się, kiedy i co może nas kierować do dietetyka i czy rzeczywiście to on powinien się tym zająć. Kim tak naprawdę jest dietetyk i czym się zajmuje?

Dietetyk to lekarz specjalizujący się w leczeniu chorób i schorzeń związanych z chorobami układu pokarmowego i innymi, mające podłoże w nieprawidłowym odżywianiu. Dietetyk prowadzi kuracje, zwane popularnie dietami, które mają w celu wyeliminować lub zmniejszyć objawy. Nie tylko zmienia ale i modyfikuje dotychczasowe nawyki, przekazuje wiedzę w zakresie żywienia, uczy jak funkcjonować, by pokusy i niezdrowe jedzenie nie zaprzepaściło dotychczas przebytej kuracji. Do najczęściej leczonych przypadłości należy nadwaga i otyłość.

Nadwaga

Nadwaga nie jest tak niebezpieczna dla zdrowia jak otyłość i można zredukować ją we własnym zakresie, chyba, że tryb życia ku temu nie sprzyja, wtedy warto skorzystać z usług dietetyka. Jeżeli to zaniedbamy, nadwaga może doprowadzić do otyłości. To już, niestety, choroba, która wymaga wyspecjalizowanego wsparcia i metod leczenia. Jest on w stanie dobrać program żywienia w taki sposób aby zredukować tkankę tłuszczową, nie narażając zdrowia pacjenta.

Jednak do dietetyka udają się nie tylko osoby borykające się z wahaniami wagi, jest wiele innych chorób, związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem metabolicznym. Do nich należy cukrzyca, kolejna choroba dotykająca coraz większa ilość osób, jak w przypadku nadwagi i otyłości. Zwykle późno rozpoznawana, przez wiele lat nie dająca oczywistych objawów. Jest nieuleczalna, można jedynie złagodzić jej objawy. Cukrzyca objawia się hiperglikemią czyli podwyższonym poziomem cukru we krwi, wynika to z niedoboru insuliny. Ta choroba dzieli się na dwie grupy: cukrzyca typu I i typu II. W tej pierwszej występuje niemal całkowity zanik produkcji insuliny. Chory wymaga stałego podawania insuliny, zazwyczaj w postaci zastrzyków. Cukrzyca typu II występuje częściej niż ta pierwsza, objawia się nadprodukcją insuliny, która odkłada się w postaci tłuszczu (dlatego wielu cukrzyków ma sporą nadwagę). Jednak zaburzone zostają działania tejże insuliny, co nazywa się insulinoodpornością, dlatego też nie jest ona zdolna do trawienia cukru. Po pewnym czasie u chorego zanika zdolność do jej wydzielania. Zarówno jedną jak i druga chorobę leczy się farmakologicznie i za pomocą diet. Dietetyk przede wszystkim dba o redukcję wagi, o odpowiednie proporcje posiłków i właściwie zbilansowane składniki oraz wzmożonym ruchem fizycznym.

Do dietetyka bardzo często udają się kobiety w ciąży, które mają szczególne zapotrzebowanie, ponieważ potrzebują dwa razy więcej składników mineralnych niż inni ludzie. W ich przypadku dieta ma znaczenie dla rozwoju płodu i podtrzymania ich równowagi metabolicznej, dlatego są częstymi pacjentami poradni dietetycznej.

Z usług dietetyka korzystają także osoby cierpiące na różnego rodzaju problemy żołądkowe – refluks, niestrawność, nieżyt żołądka, problemy ze wzdęciami lub wypróżnianiem.

Tomasz Raczyk
O Tomasz Raczyk 255 artykułów
Nazywam się Tomasz Raczyk. Od lat moim zamiłowaniem jest medycyna alternatywna i filmowanie ptaków w przyrodzie. Ukończyłem studia medyczne z wynikiem bardzo dobrym. Obecnie piszę praca doktorską. W wolnych chwilach montuje filmy o przyrodzie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*