Jaka jest anatomiczna budowa języka ludzkiego

twojnajlepszyszpital.pl
twojnajlepszyszpital.pl
[Głosów:1    Średnia:5/5]

Język to wał mięśniowy leżący na dnie jamy ustnej, pokryty błoną śluzową. Jest on tworem bardzo ruchliwym i spełnia wiele czynności: stanowi pomocniczy narząd podczas żucia, bierze udział w formowaniu kęsa pokarmowego – mieszając go ze śliną, służy jako pomocniczy narząd mowy. Ponadto język jest siedzibą narządu smaku, dzięki czemu potrafimy poczuć i określić smak danej rzeczy, która nie koniecznie musi stanowić pokarm. A odpowiedzialne są za to tzw. kubki smakowe. Każdy z kubków smakowych reaguje na jeden rodzaj smaku. Dotychczas wyodrębniono pięć smaków: słony, słodki, kwaśny i gorzki.

Migdałek językowy.

Migdałek językowy położony u nasady języka stanowi zespół skupień tkanki limfatycznej rozrzuconej bezładnie na nasadzie języka. Wchodzi on w skład tzw. pierścienia Waldeyera składajacego się z licznych mieszków językowych. Migdałekjęzykowy ku tyłowi rozciąga się do dołeczków zajęzykowych, stanowiących granicę pomiędzy językiem, a nagłośnią. Może być on miejscem rozwoju nowotworów złośliwych np. chłoniaków lub stanów zapalnych (tj. angina migdałka językowego). Ponadto na skutek powiększenia migdałka językowego może wystąpić dysfagia.

Otwór ślepy języka.

Trzon języka oddzielony jest od nasady bruzdą graniczną o kształcie litery V. W jej środkowej części znajduje się wpuklenie tzw. otwór ślepy języka.

Brodawki okolone.

Brodawki okolone są największe. Występują w liczbie 8 – 14 na granicy pomiędzy trzonem, a nasadą języka, ku przodowi od bruzdy krańcowej, ułożone w szereg w kształcie litery V. Kształtem są podobne do brodawek grzybowatych, z tym, że każda brodawka jest otoczona rowkiem, ograniczonym od zewnątrz wałkiem błony śluzowej. W rowku otwierają się ujścia gruczołów surowiczych. Na bocznej powierzchnibrodawek okolonych umiejscowione są kubki smakowe, połączone z włóknami czuciowymi nerwu językowo – gardłowego, który jest głównym przewodnikiem czucia smaku.

Brodawki grzybowate.

Brodawki grzybowate występują w tej samej okolicy co brodawki nitkowate, są jednak nie tak liczne i znacznie większe. Mają one kształt okrągły o zwężonej podstawie. Nabłonek pokrywający brodawki grzybowate rogowacieje w stopniu znacznie mniejszym i jest przezroczysty, dzięki czemu brodawki te maja barwę żyworóżową i odznaczają się na bladym tle powierzchni języka. W brodawkach grzybowatych występują zakończenia nerwów smakowych języka w tzw. kubkach smakowych.

Brodawki nitkowate.

Brodawki nitkowate są najmniejsze i najliczniejsze. Pokrywają śluzówkę 2/3 przednich części grzbietu języka. Nabłonek pokrywający brodawki nitkowate ulega zrogowaceniu, nadając powierzchni języka odcień białawy.

Brodawki liściaste.

Na bocznych powierzchniach języka położone są brodawki liściaste, zbudowane z kilku pionowych fałdów błony śluzowej oddzielonych od siebie głębokimi szczelinkami. W brodawkach liściastych znajdują się kubki smakowe.

Bruzda pośrodkowa języka.

Na dwie symetryczne części dzieli język bruzda pośrodkowa języka.

Mięsień bródkowo – językowy.

Mięsień bródkowo – językowy rozpoczyna się na kolcu bródkowym żuchwy, skąd rozchodzi się wachlarzowato ku tyłowi i ku górze. Mięsień ten pociąga język ku przodowi i w dół.

Mięsień gnykowo – językowy.

Mięsień gnykowo – językowy w kształcie czworo – bocznej blaszki biegnie od rogów większych kości gnykowej do brzegu bocznego języka. Pociąga język ku dołowi i do tyłu.

Mięsień rylcowo – językowy.

Mięsień rylcowo – językowy jest cienkim pęcz­kiem mięśniowym, przebiegającym od wyrostka rylcowatego do brzegu bocznego języka. Jest on antagonistą mięśnia poprzedniego — pociąga język ku tyłowi i górze.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*