Dieta poprawiająca nastrój

twojnajlepszyszpital.pl
twojnajlepszyszpital.pl
[Głosów:0    Średnia:0/5]

Kiedy za oknem temperatura spada, większość z nas traci wigor i popada w melancholię. Jesień jest porą roku, w której dopadają nas negatywne myśli, samopoczucie pogarsza się, stajemy się smutni, zadumani, zamykamy się w sobie. Takie nastawienie nie wpływa korzystnie ani na nasze zdrowie, ani samopoczucie, wobec czego warto postarać się o to, by jak najdalej odciągnąć złe nastawienie do świata.

Okazuje się, że swój nastój możemy poprawić nie tylko oddając się korzyściom płynącym z zabiegów oferowanych przez salony kosmetyczne czy prowadzenia aktywnego trybu życia, które oczywiście, są jak najbardziej polecane, ale wprowadzając do naszego jadłospisu określone dania.
To, co jemy w znaczny sposób wpływa na nasze życie. Istnieje bowiem grupa dań, która przyczynia się do wzmocnienia odporności, odłożenia tłuszczyku czy jego zrzucenia. Warto wiedzieć, że niektóre z produktów mają wpływ na poprawę naszego samopoczucia, zatem z uwagi na wzmożony spadek nastroju, warto wykorzystać je w swoim jesienno-zimowym jadłospisie.

Większość z nas na myśl o poprawie nastroju sięga po czekoladę lub kakao. Nic zresztą dziwnego, bowiem produkty te słyną ze skutecznej walki ze stresem. Jest to zasługą zawartych w czekoladzie antyoksydantów zwalczających zarówno stany depresyjne, jak i wiele chorób.
Ze względu na kaloryczność czekolady, co z pewnością nie przyczyni się do poprawy nastroju, zalecana dzienna dawka nie powinna przekroczyć 40 gramów. Jeśli zatem nasze samopoczucie pogarsza się, warto zaopatrzyć się w gorzką czekoladę delektując się kilkoma kawałkami dziennie.

Nasze samopoczucie pogarsza się na skutek zmęczenia, o które w okresie jesienno-zimowym uskarża się wiele osób.
Specjaliści w dziedzinie żywienia polecają szpinak, który skutecznie likwiduje uczucie zmęczenia, znużenia, rozdrażnienia, wspomaga leczenie anemii.
To zielone warzywo zawiera w swoim składzie sporą ilość przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Warte podkreślenia jest to, iż składniki odżywcze giną w wysokiej temperaturze, wobec czego moc szpinaku warto wykorzystać spożywając go w surowej postaci lub przygotowując go w parowarze.
Szpinak, ze względu na swój skład, jest istotny dla zdrowia. Zawiera pokaźny zbiór witamin: A, C, E, K, B, kwas foliowy oraz przeciwutleniacze.

Okres jesienno-zimowy sprawia, że wielu z nas towarzyszy smutek. Brak słońca wpływa na obniżenie we krwi serotoniny. Nasz nastrój poprawi się, kiedy każdego dnia dostarczymy organizmowi porcji świeżych owoców i warzyw. Warto uwzględnić je na liście zakupów i wybrać banany, jabłka czy gruszki, o które nietrudno. Nie rezygnujmy także z suszonych owoców oraz orzechów.

W okresie jesienno-zimowym warto korzystać z dobrodziejstw herbatek ziołowych, które poprawiają nastrój, łagodzą podrażnienia i ból, rozgrzewają, odprężają i relaksują.
Szczególnie polecana jest herbata ziołowa, którą można pić bez ograniczeń. Jej zaletą jest to, iż obniża ciśnienie, relaksuje i odpręża, dzięki czemu oddala od nas złe nastawienie.
Napój ten wspomaga zapamiętywanie oraz koncentrację. Zawarta w herbacie teanina uspokaja gwarantujac dobre samopoczucie.
Więcej o zielonej herbacie w artykule: Zielona herbata.

O tym, że w diecie każdego z nas nie powinno zabraknąć ryb, zwłaszcza morskich, wie niemal każdy. Zawierają one cenne nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Ich spożywanie jest szczególnie istotne dla dzieci, bowiem zawarte w rybie składniki wspomagają pracę mózgu, ułatwiają koncentrację oraz zapamiętywanie.
Złe samopoczucie potęguje nasze zmartwienia a na nie dobrym rozwiązaniem jest łosoś, w składzie którego znajdują się witaminy D i E, selen oraz wapń oraz cenne kwasy omega-3. Składniki te regulują pracę hormonów, wzmacniają system odpornościowy, regulują funkcje naczyń krwionośnych, wspomagają pracę serca, poprawiają nastrój.

Jesienno-zimową chandrę potęguje zespół napięcia przedmiesiączkowego, który może być dla każdej kobiety jeszcze silniej stresujący. W okresie tym zwiększa się zapotrzebowanie na węglowodany, stąd też wzmożona ochota na niezdrowe przekąski. W trosce jednak swoje zdrowie warto zastąpić je daniem, do wykonania którego potrzebować będziemy jajek, odrobiny majonezu, nasion, szczypiorku oraz szczypty soli i pieprzu. Składniki te zagwarantują nam dostarczenia cennych węglowodanów oraz protein a w połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem stanowić będą doskonałą propozycję na pożywne śniadanie i kolację.

Nasze samopoczucie zależy od naszego nastawienia do życia. Cieszmy się nim i pamiętajmy, że przed nami słoneczne dni, które także potrafią przysporzyć nam wielu kłopotów.
Skoro dni są krótsze, zagospodarujmy je tak, by przyniosły nam korzyści. Nadgońmy zatem zaległości i zrealizujmy to, o czym mówiłyśmy od dawna a na co do tej pory nie było czasu.

Tomasz Raczyk
O Tomasz Raczyk 250 artykułów
Nazywam się Tomasz Raczyk. Od lat moim zamiłowaniem jest medycyna alternatywna i filmowanie ptaków w przyrodzie. Ukończyłem studia medyczne z wynikiem bardzo dobrym. Obecnie piszę praca doktorską. W wolnych chwilach montuje filmy o przyrodzie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*